Mitä tehdä, kun mies ei halua jutella?

Olemme törmänneet nyt toistuvasti yhteen tiettyyn ongelmaan parisuhteessa ja ajattelimme kirjoittaa siitä tänään. 

Kuvio menee näin: Nainen haluaa jutella paljon. Yleensä nainen haluaa jutella miehen kanssa vakavista asioista tai ongelmista, koska hän kokee, että heillä on niitä paljon. Parisuhteessa ja muutenkin. Mies ei halua jutella. Ja siinä on yksi ongelma lisää: miten saisi miehen puhumaan?

Jos mies jaksaa ymmärtäväisesti kuunnella naisen asiat, nainen monesti kokee, että ”ongelmat helpottavat vähän”. Tunne on helpottava, ja nainen kokee tulevansa ymmärretyksi. Hetken aikaa nainen on taas iloinen, mutta pian hän haluaa taas puhua vakavista asioista tai ongelmista. Miehen on vaikea ymmärtää tätä. Miksi näistä samoista asioista pitää aina puhua? Eikö olisi mitään iloisempaa keskusteltavaa?

Pohjimmiltaan keskusteluntarpeessa on kysymys siitä, että nainen kaipaa parempaa yhteyttä puolisoon. Yhteyden luomiseksi halutaan jutella, koska se on koettu toimivaksi keinoksi. Oikeasti ei olisi edes tarvetta puhua ongelmista, mutta se nyt sattuu vain olemaan se ainoa tapa, jota hän on tottunut käyttämään. Tunneyhteyden luomiseen on paljon yksinkertaisimpiakin keinoja! Yksinkertaisin kaikesta on hengitys. Jos haluat kokea parempaa yhteyttä jonkun henkilön kanssa, toimi seuraavasti:

  1. Matki huomaamatta hänen hengityksensä rytmiä

Siinä kaikki! 🙂 Äärimmäisen yksinkertaista, äärimmäisen helppoa. 

Palataan vielä aluksi kuvaamaani tilanteeseen hetkeksi. Esimerkin mies ei halunnut keskustella naisensa kanssa. Yksi syy siihen voi olla myös se, että läheisyys pelottaa useita ihmisiä. Parisuhteen läheisyys on verrattavissa lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen siinä mielessä, että parisuhde on tavallisesti aikuisiän läheisin ihmissuhde. Jos lapsuudessa on ollut turvattomuuden kokemuksia, läheisyys parisuhteessa voi tuntua selittämättömällä tavalla pelottavalta. Jos koet, että sinulla pelko on esteenä läheisyyden kokemiselle parisuhteessa, sitä on mahdollista työstää ja opetella päästämään peloista irti.

Tunneyhteyden luominen esimerkiksi hengitystä matkimalla on niin hienovarainen tapa, että sitä on paljon vaikeampaa torjua kuin maratonkeskustelun aloittamista. Voi olla aika vapauttavaa huomata, miten helposti toinen voi tuntua läheiseltä ja tutulta!

Äkkiseltään tämä voi tuntua tarinan naisesta typerältä: eihän ongelmia voi noin vain lakaista maton alle. On puhuttava, on selvitettävä asioita. Vasta sitten voi olla onnellinen. En usko, että vain samaan tahtiin hengittämällä voin tuntea läheisyyttä puolisoni kanssa, koska meillä on niin paljon ongelmia. En sanokaan, että sinun täytyisi uskoa mitään, mitä sanon. Mutta kokeile! Saatat hämmästyä. 😉

Kun nainen puhuu ongelmista, mihin ne puhumalla häviävät? Nehän olivat valtavan todellisia ennen keskustelun aloittamista. Mihin se puolen tunnin keskustelu ne ongelmat hävitti? Saiko nainen jotain todellista informaatiota, jotain sellaista, että hänen ei tarvitse enää palata samaan aiheeseen uudestaan seuraavalla kerralla? Yleensä vastaus on ei. Nainen sai vain kokemuksen siitä, että häntä kuunneltiin. Hän koki parempaa yhteyttä puolisoon ja se sai hänet paremmalle tuulelle.

Miehelle ongelmien kuunteleminen on haastavaa, varsinkin jos ne liittyvät häneen itseensä. Mies haluaisi ratkaista ongelmat, mutta nainen ei odota ongelmien ratkaisua vaan kuuntelemista. Jaksaisiko nainen kuunnella samantyyppistä valitusta, jos se koskisi häntä itseään? Toistuvasti? Silti nainen odottaa, että miehen tehtävä on kuunnella. Toistuvasti.

Ongelmista puhuminen on tapa saada kokemus siitä, että minua kuunnellaan. Jos mies ratkaisisi ongelmat, eikä ongelmista puhumisen lisäksi ole käytössä muita keinoja läheisyyden kokemuksen saamiseksi, mitä sitten tehdään? Täytyy luoda lisää uusia ongelmia. Tai oppia puhumaan positiivisista asioista.

Joskus naiset luovat yhteyttä myös keskenään puhumalla ongelmista: koen, että ongelmista ja vakavista asioista puhuminen on syvällistä keskustelua. Positiivisten asioiden puhuminen sen sijaan on pinnallista. Suu puhuu, mitä sydän tuntee. Asiat, jotka eivät ole totta sisällä, tuntuvat pinnallisilta. Asiat, jotka ovat totta sisällä, tuntuvat oikeilta ja niistä puhuminen syvälliseltä ja hyvältä. Mitä sinun sisälläsi on?

Hengityksen lisäksi katse on helppo tapa luoda yhteys toiseen ihmiseen. Ihminen tuntee katseen itsessään, vaikka ei edes katsoisi takaisin. Katse välittää sitä tunnetta, mitä tunnet. Ole siis tarkka siitä, mitä tunteita haluat välittää. Kun tunnet rakkautta ja katsot puolisoasi, se rakentaa kaunista yhteyttä teidän välillenne.

Elämä voi olla hyvin yksinkertaista ja parisuhteesta nauttiminen helppoa. ❤ 

Yksi kommentti artikkeliin ”Mitä tehdä, kun mies ei halua jutella?

  1. timy sanoo:

    Olenko siis nainen kun avopuolisoni ei halua, tahdo tai tarvitse keskustella asioista. Tilanteessamme alkaa jo näkyä raha ja asuntohuolia joten… kaiketi niistä pitää pystyä keskustelemaan eikä vain odottaa tuomiota. Psykiatrille kyllä puhuu muttei läheiselle omista asioistaan jolle ne nähtävästi kuuluisi kertoa.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.