Lapsellinen parisuhde

”Silloin oli aikaa jutella tai vain olla hiljaa. Katsella yhdessä nuotiosta nousevia savukiehkuroita, ääretöntä tähtitaivasta. Jutella tulevaisuudesta ja yhteisistä unelmista. Rapisevat askeleet metsäpolulla olivat keveät ja täynnä nuoruutta, iloa.

Siinä ne kuivuivat – ensimmäiset yhteiset pyykit samalla pyykkinarulla. Miten somaa olikaan ripustaa niitä vierekkäin. Jossain vaiheessa tuli myös päivä, jolloin pyykkinarulla oli ihan pikkuruisiakin vaatteita, niin pieniä, että niistä piti ottaa monen monta kuvaa. Yhteinen unelma lapsesta, omasta lapsesta, oli toteutumassa.”

boy-1300401_1280

Ehkä mikään ei ole niin kasvattavaa kuin oman lapsen hoitaminen. On oltava epäitsekäs, on oltava ahkera, on otettava vastuuta, on jaksettava valvoa lukemattomia öitä – on tehtävä paljon sellaisiakin asioita, joita ei jaksaisi tehdä. Lapsen hoitaminen on työleiri. Silti siitä voi ja saa nauttia. Lapsi on ihana, lasta on helppoa rakastaa, lapsi osaa olla läsnä. Lapselta voi oppia paljon. Lapsen saaminen on niin iso juttu, että se täyttää elämän ja arjen ääripäillä: rakkauden täyteisillä ja työn täyteisillä hetkillä.

Parisuhde jää helposti isojen muutoksien jalkoihin. Muutokset laittavat arjen uusiksi: lapsen syntyminen on tästä iso esimerkki. Elämä täyttyy lapsesta ja alkaa pyöriä lapsen ympärillä. Kahden ihmisen välisestä suhteesta tulee monipuolisempi, monivivahteisempi. Lapsen lisäksi syntyy myös äiti ja isä. Vanhemmuuteen kasvaminen on prosessi, eikä se tapahdu yhdessä yössä. Jokainen joka saa lapsen, muuttuu jollakin tavalla ihmisenä. Sen vuoksi myös parisuhde muuttuu.

Toisen muuttuminen saattaa pelottaa. Pahin virhe pikkulapsiarjessa on se, jos parisuhteelle ei järjestetä lainkaan aikaa. Missä ovat nyt ne nuotiohetket? Jos ei ole aikaa jutella, ei voi tietää, mitä toinen ajattelee. Jos ei ole aikaa katsoa toista silmiin, tunneyhteys kylmenee.

couple-1190904_1920

Perheen yhteinen aika ei ole parisuhdeaikaa. Kahden ihmisen välinen suhde vaatii aina sille pyhitettyä kahdenkeskistä aikaa. Otatko sinä aina lapset mukaan, kun menet tapaamaan ystäviäsi tai harrastamaan? Ihan samalla tavalla on tärkeää kohdata oma puoliso myös ilman lasten seuraa.

Kun pääsee ihan kahdestaan hengähtämään, näkee koko arjen toisesta näkökulmasta. On helpompaa etsiä keinoja, jotka voisivat auttaa arjessa jaksamisessa. On helpompaa löytää kiitollisuuden aiheita omasta arjesta ja elämästä, kun katselee sitä välillä pienen askeleen päästä. 

Nämä lapsiperheen haasteet ovat sydäntämme lähellä. Vanhempien suhde on aina lasten koti. Parisuhteen hyvinvoinnista huolehtiminen tuo hyvinvointia paljon laajemmalle alueelle, kuin nopeasti ajattelisikaan. Olemme niin iloisia jokaisesta ihanasta palautteesta, joka kerta, kun saamme nähdä työmme tuloksia. Jos valmennukset eivät ole sinulle ennestään tuttuja ja haluat tutustua niihen lisää, löydät valmennuksemme täältä: www.parisuhdevalmennus.net